Numune Alma Kılavuzu
Numune müşteri tarafından gönderilecekse, Acıbadem Labvital Laboratuvarı numunenin miktarı, nasıl alınacağı, nasıl yollanacağı konusunda bilgi alınabilir ya da web sayfasındaki bilgiler doğrultusunda “Analiz İstek Formu” doldurularak talep yapılabilir.
Teknik Destek
Acıbadem Labvital Laboratuvarı ile iletişime geçerseniz,
ihtiyacınız olan hizmetler yasal düzenlemeler doğrultusunda sizin için ayrıntılandırılacak,
Numuneleriniz yerinden alınacak,
Analizleriniz sonuçlandırılacak ve en uygun şekilde ücretlendirilecektir
Her konuda karşılaştığınız soru ve sorunlar için: 0216 500 4846 ’yı aradığınızda veya labvital@acibademlabvital.com.tr adresine bildirdiğinizde yetkin uzmanlarımız çözüm ve önerilerini ileteceklerdir.
Numune Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Kabul Koşulları
Mümkünse numune, eğitim almış gıda teknikeri tarafından alınmalıdır. Numuneyi alacak kişi sağlıklı olmalıdır. Numuneye dışarıdan fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bulaş olmamasına, temiz ve özenli olarak alınmasına ve orijinal özelliklerini kaybetmeden mümkün olan en kısa sürede laboratuvara ulaştırılmasına dikkat edilmelidir. Numunelerin Labvital tarafından yerinde alınması isteniyorsa iki iş günü önce bilgi verilmelidir.
Kargo ile gelecek numunelerin çalışma saatleri dışında laboratuvara ulaşamayacağı göz önüne alınarak laboratuvarımız bilgilendirilmelidir. Laboratuvara geç ulaşan numunelerin de özelliklerinde değişme olabileceğinden sonuçların etkilenmesi muhtemeldir.
Numune almak için kullanılacak kaplar su, hava ve yağ geçirmez / sızdırmaz, numune ile kimyasal etkileşime girmeyecek, güneş ışınlarından etkilenmeyecek şekilde koyu renkli ambalajda, gerekirse steril malzemeden yapılmış olmalıdır. Kaplar tarafımızdan sağlanabilir.
Mikrobiyolojik analizler için alınan numuneler orijinal kapalı ambalajında ya da steril kap içinde buzdolabı sıcaklığında mümkün olan en kısa sürede laboratuvara ulaştırılmalıdır.
Et ve süt ürünleri gibi soğukta muhafazası gereken ürünler, eğer soğuk zincirde getirilemiyorsa buzdolabından çıkarıldıktan en çok 1 saat içinde serin ve ışıktan korunarak getirilmeli, dondurulmuş ürünler çözdürülmeden numune kabule ulaştırılmalıdır. Orjinal ambalajlı ürünlerde gıda etiketinde belirtilmiş saklama koşullarına uyulmalıdır.
Su analizleri için numune yollanacaksa laboratuvarımız aranarak konuyla ilgili ayrıntılı bilgi alınmalıdır.
Genel olarak aşağıdaki tabloda verilen miktarlarda numune kabul edilmektedir. Ayrıntılı bilgi telefonla alınabilir.
| Bal | 250 g | Orijinal ambalajda |
| Baharatlar ve Kuru Yemişler | 200 g | Orijinal ambalajda |
| Bitkisel Sıvı Yağlar | 250 ml | Orijinal ambalajda |
| Bisküvi vb. | 250 g | Orijinal ambalajda |
| Deniz ürünleri | 250 g | Soğuk zincire uygun olarak |
| Ekmek, yufka v.s. | 250 g | Ekmek bütün olarak |
| Et ve et ürünleri | 250 g | Soğuk zincire uygun olarak |
| Gıda Katkı Maddeleri | 250 g | Orijinal ambalajda |
| Hazır yemek | Steril kapta ve Soğuk zincire uygun olarak |
| Konserveler | 1 adet | Orijinal ambalajda |
| Meyve suları, reçel, marmelat | 250 g veya 250 ml | Orijinal ambalajda |
| Mikrobiyolojik analizler
(N=5 analizi için 5X200 g) | 200 g | Orijinal ambalaj veya soğuk zincirde steril bir kap içinde |
| Rutubet Analizleri | Orijinal ambalaj veya numunenin orijinal nemini koruyacak sızdırmaz bir kap içinde 250 g |
| Sebze ve meyveler | 1000 g | Temiz bir ambalaj içinde |
| Su | 2000 ml | Mikrobiyolojik analiz için 100 ml steril şişede |
| Süt ve süt ürünleri, steril süt | 500 g | Steril sütler orijinal ambalajında |
| Şeker, tuz, şekerlemeler, lokum,
tahin ve tahin helvası | 500 g | Temiz bir ambalaj içinde |
| Tahıl ve tahıl ürünleri | 500 g | Temiz bir ambalaj içinde |
| Yem | 500 g | Temiz bir ambalaj içinde |
| Yumurta | 25 adet | Temiz bir ambalaj içinde |
Özel Hükümler
Analiz sonuç raporları ıslak imzalı ve kaşeli olduğunda resmi olarak geçerlidir. Belirtilen adresler dışında bir adrese gönderilemez. Analiz ve sonuçlarıyla ilgili bilgiler yetkili kişi dışındakilere verilmez.
Talep edilen analizi gerçekleştirecek olan ilgili laboratuvar birimi tarafından analiz gerçekleştirilir. İlgili laboratuvar birimleri tarafından Numune Kabul ve Raporlama Bölümü'ne yazılı olarak bildirilen analizlerin sonuçları rapor haline getirilir ve müşteriye ulaştırılır. İlgili firma veya kişilerin isteğine göre analiz sonucunda değerlendirme ve yorum (Türk Gıda Kodeksi - Ürün Tebliğleri, yoksa Türk Standartları, Gıda Maddeleri Tüzüğü veya uluslararası kabul görmüş bilimsel tanımlara göre) yapılabilir.
Müşterinin talep ettiği metoda göre analiz yapılabilir ve analiz raporunda "yukarıda belirtilen analizler numune sahibinin talep ettiği analiz metoduna göre yapılmıştır" ifadesi yer alır. Müşteri tarafından talep edilen yöntemin yapılabilirliği sorulmalıdır.
Numunelerde yapılacak test ve analizlerin iptali veya yenilerin eklenmesi, Özel Acıbadem Labvital Gıda Kontrol Laboratuvarı'nın numune kabul birimine ulaşmasından itibaren ilk üç saat içinde yazılı olarak (faks, e-mail, bizzat vb.) bildirilmesiyle mümkündür. İptallerin geç bildirimlerde analiz ücretlerinin tamamı talep edilir. İptal veya eklemeler Özel Acıbadem Labvital Gıda Kontrol Laboratuvarı ve müşterinin yazılı ve imzalı olarak onaylamasıyla gerçekleştirilebilir.
Hızlı sonuç istenen analizler için ücret farkı talep edilir.
Analiz ücretlerine K.D.V dahil değildir.